Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Получаваме код за електронните здравни досиета от 15-и април

Пламен Цеков
Снимка: БГНЕС

От 15-и април районните здравни каси ще дават на пациентите уникален код за достъп до електронното им здравно досие. Досиетата ще съдържат информация за заболяванията и извършените прегледи.

Здравната каса пък ще информира пациентите с имейл или есемес за предстоящи профилактични прегледи. Предвижда се и възможността изборът на личен лекар да става по електронен път.

Всеки пациент ще може да чете в досието си с уникален код за достъп или електронен подпис. Информацията за извършените му медицински дейности е събрана от 2009-а година досега. Така че, ако пациентът прочете неверна информация, може да поиска проверка. Пациентът ще вижда и дали Здравната каса е платила за лечението му.

С абонамент за есемес или по електронната поща пациентът ще получава информация дали лекар, или лаборант е писал в досието, обяснява Таня Загорова от информационно осигуряване в Касата:

Мога да направя абонамент в системата, така че системата да ми напомня в началото на годината, че имам право на такъв профилактичен преглед, да посетя своя личен лекар.

По същия начин родителите ще бъдат уведомявани за промени в медицинското досие на децата до 18 години. Болниците също ще са длъжни да качват епикризите в досиетата на болните.

Това налага от началота на май лекарите да се отчитат ежедневно в Касата по електронен път, обясни управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Ще можем ежедневно да знаем къде се намираме с бюджета.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна