Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът предложи всенароден молебен на всички вероизповедания у нас

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев предложи провеждането на всенароден молебен за мир, здраве и благополучие в храмове на всички вероизповедания в България в петък, събота и неделя. Днес той се срещна с представители на основните вероизповедания у нас. Отчаянието, обхванало българите, включително и самозапалванията, бяха причина за тази среща. Росен Плевнелиев предложи провеждането на всенародни молебени и аргументира идеята си така:

Българите имаме нужда от повече вяра и надежда в собственото си благополучие и успех. Преодолявайки трудностите, всички заедно трябва да си вземем поука, да вярваме повече. Вярата ни е запазила като народ през вековете. Тя е тази, която и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и в бъдещето си. В тази трудна за България ситуация е много важно всички - и държавните институции, и гражданите, и духовните водачи - да се обединим и заедно да търсим правилните решения за страната и за народа.

От името на Българската православна църква на срещата в президентството присъства викарият на патриарх Неофит епископ Йоан, който каза:

От името на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, благодарим на г-н президента за неговата инициатива да се отзовем в труден момент на нашата скъпа държава и да помогнем с нашата молитва, която е дълг православен, духовен и морален за нашата Българска православна църква.

Представителите на всички вероизповедания у нас подкрепиха инициативата на държавния глава, определяйки я като навременна и важна за духовното състояние на нацията ни.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Кръстев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени