Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ създава противоракетен щит при Гуам

Снимка: Архив

След поредните заплахи на Северна Корея към Съединените щати, Пентагонът обяви изпращането на противоракетен щит при Гуам. В изявление от Пхенян се твърди, че армията е получила зелена светлина за начало на ядрен удар. От американската армия заявиха, че заплахата е реална, а анализатори се опитват да си обяснят какви са целите на младия лидер.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл критикува опасната риторика на Севера и обяви, че действията им са показателни за реална и ясна заплаха. Той заяви "Ние приемаме тези заплахи на сериозно".

В коментар "Вашингтон пост" призова администрацията за нова стратегия за отговор на провокации и предложи доказаните финансови санкции спрямо елита в страната. "Ню Йорк Таймс" похвали решението за изпращане на американски военни в региона.

Официални лица заявиха за Ен Би Си Нюз, че Северът е в състояние да изстреля ракета с ядрена бойна глава. Това оръжие няма как да достигне Съединените щати, но Южна Корея и американските войски, разположени там са в обсега на евентуалната атака.

По публикацията работи: Младен Петков - САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна