Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия иска общоевропейски усилия в борбата с офшорните зони

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германия ще поиска от Европейския съюз да има общи усилия в борбата с офшорните зони. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле бе един от първите политици, реагирали на новината, че мрежа от журналисти от над 80 страни са направили мащабно разследване на данъчните бегълци в офшорните зони. Той поиска германските медии, участвали в разследването, да му предоставят данните за германски граждани, укривали данъци. Освен това обяви, че Германия ще поиска от ЕС да се застъпи за международен натиск върху офшорните зони.

Радвам се на съобщението за това разследване. То е като вятър в платната на усилията ми да се преборим с укриващите данъци, заяви министърът пред германската телевизия. Борбата срещу офшорните зони обаче е много трудна и напредва мъчително, призна той.

В битката участие трябва да вземат Великобритания и САЩ, иначе няма да постигнем нищо, посочиха експерти от финансовото министерство в Германия. Те настояват и за създаване на германско ФБР, което да разследва данъчни злоупотреби и извън границите на страната.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна