Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката губи милиони, защото младите роми не участват в пазара на труда

Снимка: Архив
Българската икономика губи милиони лева годишно заради това, че младите роми не участват в пазара на труда. Предупреждението направиха група младежи от ромски произход, завършили стажантската програма към Народното събрание.

Училищата дават бележки за фиктивно присъствие на ромските деца в клас, така че родителите им да могат да получават социалните си помощи. Това е една от причините за ниския процент на образованието сред ромите и съответно за малките им шансове да си намерят добра работа, смята Атанас Стоянов – общински съветник в Стражица и начален учител от ромски произход.

Какво правим в такива ситуации, в които училището формално дава бележки за посещаемост на децата, а фактически те не са в час. Особено в малките населени места, които са отдалечени от Регионалния инспекторат по образованието. Там говорим за един много занижен контрол. В същото време с прокарването на тези делегирани бюджети, всичко е на брой дете, така че става въпрос за запазване на една работа, пък те ако искат да идват. Оттам идва проблемът.

Социалните работници също трябва да помагат да ромските семейства да пращат децата си да учат, но техният брой е твърде малък, допълва Росица Милкова:

Всъщност единственият стимул, който системата предоставя на тези родители, е санкциониращият. Основен пропуск е обвързването на социалните плащания със социалните услуги за всички уязвими групи и в частност с ромската. Бих казала, че са малко социалните работници. Статистика на Националната мрежа за децата говори, че един социален работник отговаря за 112 случая. Обучението, което се получава в университета, е недостатъчно и неадекватно на основните зони за подкрепа и работа с рискови общности.
По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна