Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митов подписа декларация, че отказва да назове източниците си и напусна прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Протест в защита на независимата журналистика се проведе днес пред Съдебната палата в столицата. Над 800 души бяха заявили участие в демонстрацията, но в 9 часа те бяха значително по-малко. Повод за протеста даде Софийската градска прокуратура с натиска си върху Борис Митов - журналист от сайта Mediapооl да разкрие източниците на своя публикация от петък. В статията си журналистът излага документи от делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, доказващи нарушения при използването на специални разузнавателни средства от прокурор Роман Василев.

Митов пристигна в прокуратурата минути преди 9 часа. След петминутен престой там, журналистът си тръгна без обвинение за разгласяване на държавна тайна. Пред журналисти и протестиращи в негова подкрепа той обясни, че единственото, което са поискали от него, е да подпише документ, че отказва да разгласи източниците си на информация в публикацията му: "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?".

Публикацията отведе Митов в прокуратурата с нетипична скорост - часове след като излезе журналистическото му разследване за нарушения, свързани с използването на специални разузнавателни средства. Той бе привикан в държавното обвинение, за да каже откъде разполага със секретни документи по иначе разсекретеното дело "Цонев–Попов–Сантиров", което ще се запомни със скандалната роля в него на заместник градския прокурор Роман Василев. Днес Василев е топпроверяващ по случая за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати. След отказа на Борис Митов да назове източниците си и позоваване на европейската практика в петък той беше предупреден, че го чака дело за разгласяване на държавна тайна и беше призован за втори път в прокуратурата днес.

В негова подкрепа и изобщо в подкрепа на правото на журналистите да запазват своите източници е протестът "С тиксо на уста", организиран в социалните мрежи от Сдружението "Журналисти за прозрачно управление". 

Пред "Хоризонт" съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов заяви, че не се опасява от проверка на съдиите във връзка със случая на Борис Митов. Анатасов изтъкна, че не маркирането на една информация я прави секретна, а съдържанието й, в което има факти и данни, свързани с националната сигурност.

Репортажа на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна