Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест съпътства поредния разпит на журналиста Борис Митов

Снимка: БГНЕС

Протест в подкрепа на свободата на словото съпътства поредния разпит на журналиста от "Медиапул" Борис Митов. На този етап той няма да бъде обвиняван за разгласяване на държавна тайна, а проверката за публикуваните от него секретни материали продължава в деловодството на Софийския градски съд.

Журналисти, правозащитници и граждани се събраха точно в 9 часа, за да изразят несъгласието си с прокурорското настояване Борис Митов да разкрие откъде е получил факсимилетата към материала си "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия". "По живо по здраво" - по думите на градския прокурор на София Николай Кокинов, Митов си тръгнал, след като се подписал, че отказва да огласи източниците си. Според Кокинов, в привикването му нямало нищо скандално.

Никакви източници не сме искали от никого да разкрива, съобразяваме се с международната уредба. Това, че някой е викан да даде подобни обяснения, не значи, че спрямо него се упражнява наказателна репресия.

От думите на Николай Кокинов стана ясно, че акцент за проверката вече става Софийският градски съд, за да се установи как секретни материали, които не са били разсекретени, са се появили в публикацията в медията:

Веществените доказателствени средства не включват способите за събиране, включително искането, разрешението, което циркулира в медийното пространство, с гриф за сигурност. Визирам разрешението на тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд, господин Цацаров, който сега в момента е главен прокурор. Тези два документа не би трябвало да се намират в публичното пространство.

Че проблемът е именно във факсимилето, с което Сотир Цацаров казва "да" на искането за подслушване от сегашния му подчинен Роман Василев, е основното обяснение на Борис Митов за проблемите му:

Очевидно, може би и това, че в един от документите личи подписът на Сотир Цацаров, който вече е главен прокурор, а тогава е бил председател на Окръжния съд в Пловдив, също има някакво значение. За мен по-притеснителното в случая е, че прокуратурата, засега поне в публичните изказвания, личи че те не се притесняват изобщо от това, което пише в текста, че може би един високопоставен техен колега е вършил закононарушения.

Авторът на публикацията "Българският "Уотъргейт" А кой ще проверява проверяващият", а и не само той, видя недвусмислена връзка между прокурорската активност и новата позиция на Сотир Цацаров. Според Борис Митов: 

Крайната цел е очевидна- да се замълги темата на текста, защото темата на текста не е държавната тайна, а нарушенията, които е вършил Роман Василев.

Притеснение, че прокуратурата категорично не се интересува от съдържанието на публикацията изразиха и някои от участниците в протеста:

Когато посягат на един, това означава, че съвсем скоро могат да посегнат и на други. Ако ГЕРБ вземе втори мандат, могат да дойдат и Цветанов да изпрати своите хора, да има втори "ти си абсолютен престъпник", трети "ти си абсолютен престъпник".... 

Възрастен мъж стоеше с превръзка на очите защото: Като символ на народа, който ще ги съди, без насилие.

Друг каза: Протестирам, че нещата в България са едно замазване само на очите. Нищо не се върши надълбоко, сериозно.

Над 1000 души са подкрепили протеста във фейсбук, но пред Съдебната палата дойдоха в пъти по-малко. Хората заявиха, че са там, защото целият репресивен апарат в момента се използва за затваряне на устата на журналистите.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени