Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчетено е незначителното повишение на нивото на Дунав в началото на българския участък

Снимка: БГНЕС

Незначителното повишение на нивото на река Дунав през последното денонощие в началото на българския участък тества готовността на организациите, ангажирани с действия при високи дунавски води, съгласно първия етап от плана на Гражданската защита. При рейката на Видин тази сутрин са отчетени 766 см., след повишение с 6 см., а при Ново село нивото е 703 см. Няма опасност от наводнения в българския участък, уверявиха от Агенцията за проучване и поддържне на реката.

Продължава наблюдението на дигите и защитните съоръжения в региона. За сега състоянието им е добро, твърдят специалистите. Днес ще бъде пусната в действие и четвърта отводнителна помпена станция №8 в района на бившия Ловен парк. Засега няма подадени сигнали за наводнени мазета и сутерени, но има залети с вода култури в земеделските земи край Дунавци. Според краткосрочната прогноза и в следващите 3 дни се очаква стойностите на водния стълб да варират около и малко над днешните, но всичко зависи от количествата водна маса, която се изпуска от ХТС Железни врати.

Повишение на нивото на река Дунав с 2 сантиметра е регистрирано при Лом. Тази сутрин там са измерени 782 сантиметра. Остава в сила въведената втора на степен на готовност за действия при бедствени ситуации. Повишило се е и нивото на подпочвените води, особено в селата Долни Цибър и Орсоя, където екипи на „Напоителни системи“ извършват отводняване.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени