Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет в сектор "Транспорт" заседава за първи път

Снимка: БГНЕС

Днес ще се състои първата среща на Обществения съвет и в сектора "Транспорт" към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Ще бъдат представени приоритетите на министър Кристиан Кръстев за периода на управление на служебното правителство. Представители на неправителствени организации изразиха недоволство от твърде малката гражданска квота в съвета.

В състава на Обществения съвет влизат от около 70 души. Сред тях представители на синдикатите в транспорта, висшите училища, сдружения на секторните отрасли и едва четирима представители на неправителствените организации.

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт, която организира редица протести срещу приватизацията на "БДЖ - Товарни превози", не са съгласни с минималното участие на гражданите в съвета. Веселин Кирев заяви:

Няма да се чуят всички гледни точки в транспорта. Все пак трябва да се погледне по-широко и въобще да имаме яснота какво ще развиваме като транспорт в България. Иначе е добре, че се свиква този Съвет. Въпросът е, че за разлика от останалите обществени съвети, тук са повече организации от самия сектор "Транспорт", от професионалната гилдия.

Така структурирана, организацията оставя решаването на ключови проблеми в транспорта без участието и на останалите заинтересовани министерства, твърди Кирев:

Ще настояваме и днес на Съвета да се включат повече представители на гражданите и освен това да бъдат поканени представители от другите министерства, които имат отношение към транспорта - Министерство на регионалното развитие, МОСВ, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, за да има наистина един диалог и да се представят всички гледни точки.

На срещата днес министърът на транспорта Кристиан Кръстев ще представи най-важните задачи за периода на управление на служебното правителство.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени