Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската експертиза предизвика скандал в съда в Пазарджик

Снимка: БГНЕС

Представянето на арабската експертиза по делото срешу 13-те имами предизвика скандал в съдебната зала на Пазарджишкия окръжен съд. Според превода на документацията и отчетите на проповедническата дейност, голяма част от имамите са били назначени на пълен работен ден срещу заплащане от организацията "Ал Уакф Ал Ислями".

Експертизата на арабиста Александър Шунин взриви недоволството на подсъдимите. Те обвиниха Шунин в неточен превод и за първи път, въпреки първоначалните си твърдения, днес демонстрираха едно добро познаване на арабския език:

Прави елементарни грешки, които са дори за начинаещ в арабския език. Някакви документи, намерени в някакви компютри на някакви лица, за които ние трябва да даваме отговорност. Не съм получавал пари, моето име фигурира незнайно откъде и кой го е записал вътре.

Пред съда Александър Шунин обясни, че наистина има арабски думи, които нямат български аналог, но е направил превода по най-адекватния, според него, начин.

Защитата възрази и срещу техническата експертиза на Александър Кирков, възстановила файловете от компютрите на подсъдимите, тъй като разпечатването на информацията за анализ от вещото лице не са присъствали наемни лица. Според адвокатите: 

Няма изискване на НПК, което да не е нарушено от служителите на прокуратурата, на Следствието и на ДАНС.

Александър Кирков заяви, че не е нарушил нищо и е извършил експертизата така, както е трябвало.

Извън съдебната зала имаше представители на ВМРО, които огласяваха района с патриотични песни.

По публикацията работи: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна