Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите, работещи в Германия, проверяват осигурителните си права в 6 приемни

Снимка: БГНЕС

6 приемни в страната и една в Хамбург ще дават информация от месец юли за социалноосигурителните права на българи, които желаят да заминат на работа в Германия или вече са заети във федералната република. Приемните се изграждат по проект, финансиран от Европейската комисия със съдействието от българска страна на КТ "Подкрепа". На този етап не се очаква, след отварянето на трудовия пазар за българите да има масова миграция.

На място в приемните чрез интернет страницата на проекта и страница във Фейсбук всеки ще може да получи отговор на конкретен въпрос за социалноосигурителната система в Германия. Емил Димитров, експерт от КТ "Подкрепа" обясни:

Въпросът е човек да може да бъде ориентиран в сложните и многобройни законови изисквания навреме, така че да може да се възползва след това от тези права. Само ще кажа, че в Германия има 160 осигурителни каси, а в България е една - НОИ.

Миграцията на българи е свързана с по-високите доходи в Германия. В момента там пазарът е регулиран и се допускат висококвалифицирани работници и сезонни в селското стопанство, но след отварянето на пазара всички желаещи ще могат да заминат:

Очаквам всъщност вече да има истинска заетост, а не заетост, която е в момента, която е по-скоро от рода на едноличните търговци, а тогава всъщност да има сключени трудови договори и хората да работят при ясни и добри немски законови правила.

Според мен всички отрасли имат нужда, най-вече от инженерни кадри в Германия. За съжаление нашата безработица не е структурирана така, че да се каже точно в кой отрасъл най-няма работа, за да отидат хората там. Имаме и ниско квалифицирани хора. Навсякъде в Германия има възможност, стига човек да спечели съответното работно място, има възможност да работи по всички икономически направления.

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев допълни, че за съжаление миграцията в български вариант прилича на евакуация и обясни, че в чужбина заминават българи с потенциал и не с намерение да се върнат у нас. Той цитира данни, според които 90% от възпитаниците на немските гимназии заминават трайно за Федералната република.

По официални данни на Федералното министерство на труда 80% от българите в Германия са квалифицирани и добре интегрирани на пазара на труда. Това съобщи министър Деяна Костадинова след среща с германска делегация, ръководена от председателката на партия „Съюз 90 / Зелените” Клаудия Рот. Групата е у нас, за да се запознае с мерките за интеграция на ромите. Германия не очаква след отварянето на трудовия пазар за българи, наши роми да мигрират масово, каза Клаудия Рот:

Картината на масово преселение на бедни имигранти, които ще ни заелят, не отговаря на истината и няма нищо общо с действителността. Радваме се, че в България се взимат мерки за интеграция и то с положителен резултат, има и много програми за заетост, насочени към ромите.


 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна