Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главното мюфтийство оспорва собственост джамия във Враца

Главното мюфтийство оспорва по съдебен ред собствеността на старата джамия във Враца, която от някоко години е ремонтирана и работи като природозащитен център. В града започва подписка срещу иска на мюфтийството.

Гражданското дело по иска на Главното мюфтийство за собствеността на джамията във Враца е в подготвителна фаза, съобщи говорителят на врачанския окръжен съд Снежана Наумова:

С исковата молба се претендира, че на мюсюлманското изповедание като правоприемник на всички мюсюлмански вероизповедни общини, които са били създадени по силата на устав и действащи от 1919 година насам се явява и собственик на всички имоти на тези общини, включително и джамията в града, известна под името "Ески джамия".

Репортер: По европейски проект на стойност 200 хиляди лева преди четири години джамията беше ремонтирана изцяло и беше обособена в природозащитен и информационно туристически център. От тогава тя се посещава по исторически данни. Сградата не действа като джамия от 1867 година, когато при земетресение е разрушено минарето й. Преди 60 години е обявена за паметник на културата и архитектурата от национално значение.

По публикацията работи: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна