Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата инспекция установи 18 непроведени процедури за обществени поръчки в ЕРП-тата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Десет непроведени процедури за обществени поръчки за над 35 400 000 лева в електроразпределителното дружество „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи“- Варна установи Агенцията за държавна финансова инспекция. В „ЕVN България Електроразпределение“ непроведените процедури са 5 и са на стойност близо 320 000 лева. В "ЧЕЗ Разпределение България" не са проведени законово три обществени поръчки за повече от 350 000 лева. Проверката на обществените поръчки в енергоразпределителните дружества от Агенцията за държавна финансова инспекция беше назначена от бившия министър на финансите Симеон Дянков в средата на февруари.

В "ЕНЕРГО-ПРО" четири обществени поръчки за близо 1 800 000 лева са възложени, без да се обявят, установи Агенцията. Дружеството е използвало тези поръчки, за да разшири подстанция "Траката", за трансформатори и арматура за изолирани проводници, пише в доклада.

През 2011-а и 2012-а година в "ЕVN България Електроразпределение" не са проведени процедури за обществените поръчки, с които са купени публикации на съобщения и рекламни материали за около 140 000 лева, преводи от и на немски и английски език за 74 000 лева и нотариални услуги за повече от 100 000 лева.

Дружеството ЕVN е допуснало и две необявени обществени поръчки за 634 000 лева за доставка на лекотоварни автомобили с повишена проходимост и за система за записване на телефонни разговори. Сключваните договори са с „необвързваща и приблизителна стойност” и „ориентировъчни” количества, установява Агенцията за държавна финансова инспекция.

Непроведените обществени поръчки на ЧЕЗ, засечени от проверката, са за одиторски услуги за 170 000 лева, телефонни - за 92 000 лева и услуги по осигуряването на самолетни билети за 87 000 лева. Проверката отчита, че ЧЕЗ не е събрало три оферти, както е по закон, при купуването на услуги за техническо обслужване на автомобили за почти 50 000 лева, пощенски услуги за 20 000 лева и охрана за 46 000 лева.

В доклада на АДФИ пише, че и трите ЕРП-та са възлагали на дъщерните си дружества дейности по доставка на стоки и услуги, без да провеждат обществени поръчки, а след това са признавали част от разходите за сметка на свързаните компании.

От ИВН и Енерго Про съобщиха за "Хоризонт", че ще коментират доклада, когато се запознаят с него. От ЧЕЗ засега не са излезли с позиция по изнесената информация  

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна