Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканиада по шахмат за незрящи се провежда в София

Днес и утре в София се провежда Балканиада по шахмат за незрящи хора. Участват 12 отбора от България, Румъния и Македония. Проявата се подкрепя от Центъра за социална рехабилитация и интерграция на незрящи и от Столичната община. 

Балканиадата е подготовка за най добрите ни шахпматисти за световното първенство през юли в Сарагоса /Испания/. В играта всеки един се стреми да бъде най-добрият,  каза Асен Алтънов, председател на регионалната организация на слепите в София:

Страшно паметливи са слепите хора и могат да играят с часове, помнят кое къде е, как да местят и къде е местено от двете страни фигурите.

Провеждането на балканиадата по шахмат за незрящи е традиция, която вече пета година се организира и провежда, защото играта се оказва предпочитан спорт от незрящите. Това каза Мина Владимирова от дирекция "Социални дейности" в Столичната община:

Стартирахме като софийска инициатива, след това поканихме и представители от България. Сега вече говориме за международно представяне за незрящи хора, защото те са изключително талантливи , изключително способни във всяка една сфера. Действително една връзка между тях, в най-добрия смисъл, с много положителни емоции.

По публикацията работи: Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени