Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 души от "Напоителни системи" не са получили заплати за 2.5 млн. лева

Снимка: Архив

2,5 милиона лева за заплати дължи държавата на над 600 души от "Напоителни системи". Неполучилите месечните си възнаграждения работят в помпените станции в рисковите райони с високи води. Освен това, необходими са по 2 милиона лева за незабавно плащане на закъснели сметки за ток, както и за материали.

Анелия Иванова от федерация "Земеделие" към КТ "Подкрепа" определи ситуацията в държавното дружество "Напоителни системи" като бедствено.

Голяма част от тези помпени станции, които работят в момента на Дунав, са изключително остарели и морално, да не говоря и технически. Държавата въобще не помисля затова да инвестира в нова техника, която, може би, ще бъде и по икономична за енергия. По чисто синдикалната ни тема, забавянето на заплатите на ралотещите в точно тези клонове, които работят мога да кажа денонощно в моментите, когато имаме високи води. Тези хора последно получиха  заплати за декември месец  и януари им се дължат заплати за  два месеца февруари и март месец. Проблемът може да се яви от страна на НЕК например, защото беше поставен този въпрос, че имат задължения към електроразпределителните дружества и че те са отправили заплахи, че ще спрат тока точно на тези клонове. Тогава вече със сигурност ще имаме заливане на цели населени места.

За десет години 15 директори са уmавлявали дружеството, за последните четири са се сменили седем и министри се сменят, но няма политическа воля проблемите да се решат трайно, поясни лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Говорим за дейност, която ако не се върши, ще се издавят хората.

Синдикатите смятат, че държавата е абдикирала от отговорностите си дори в клонове, където напояването е печелившо, обясни Павел Черийски.

В момента колегите в клон "Марица" в Пловдив отказват 25 хиляди декара ориз да полеят поради простата причина, че някой управител на "Напоителни" системи си е позволил да нареже една помпена станция и в момента "Напоителни системи" няма да реализират два милиона оборот. Никой не търси отговорност на тези хора.

Ръководството на дружеството ще плати заплати само под условие, че синдикатите поемат отговорност да не се платят пари за тока на помпените станции. Инжинер Игор Редкин от помпена станция "Мизия" обясни:

Клон "Мизия" не получава работни заплати, най-вече от това, че то плаща всичите пари на ЧЕЗ, тъй като нашите помпи са стар образец, при работата си изразходват голямо количество ток. В клон "Мизия" помпените агрегати за един ден около 5 600 лева електроенергия.

Основната заплата на работещ в помпена станция е 330 лева, а държавата не дава субсидия за поддръжка на съоръженията и за превенция. На земеделци също се отказва поливна дейност, защото ЧЕЗ начислява такса мощност за всяка помпа ежедневно, независимо дали тя работи.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Цвети Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна