Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман Василев не е нарушил Закона за СРС по делото "Цонев-Сантиров-Попов"

Цацаров отказал да приеме оставката на Василев
Снимка: БГНЕС

Заместник градският прокурор на София Роман Василев не е нарушил Закона за специалните разузнавателни средства по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев. Това е установила спешна проверка на прокуратурата, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров вчера. По тази причина Цацаров е отказал да приеме подадената тази сутрин от Василев оставка.

Вчера по обед Обвинител номер 1 смяташе, че Василев по-скоро го е подвел преди три години с искането да разреши подслушването на финансиста Тенчо Попов, който щял да извършва корупционно престъпление на територията на Пловдив. Веднага след като каза това, се оказа, че Сотир Цацаров е разпоредил вътрешна проверка, в рамките на която обяснения са дали самият Василев, бившият шеф на ДАНС и доскоро шеф на президентския кабинет Цветлин Йовчев, както и работилите по случая редови и специални агенти.

От прокурорското прессъобщение става ясно, че работата по т.нар. дело "Цонев–Попов–Сантиров" се ръководело от един от заместниците на Борис Велчев Бойко Найденов, който и в момента е заместник главен прокурор. Искането за подслушването, под което стои подписът на тогавашния председател на Пловдивдския окръжен съд Сотир Цацаров, е било мотивирано от данни, подадени от оперативни работници на ДАНС.

Роман Василев е подал оставката си тази сутрин, но тя е била отклонена, след като главният прокурор получил доклада от експресната проверка.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна