Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 270 хиляди двойки у нас имат репродуктивни проблеми

Снимка: БГНЕС

Около 270 хиляди двойки у нас имат репродуктивни проблеми. В момента Националната здравна каса финансира само 5 процента от необходимите диагностични изследвания и 10 на сто от терапевтичните процедури, като цената на ин витро процедурата варира от 5 хиляди до 15 хиляди лева.

В същото време, в България няма специалисти, които да се занимават с мъжкия стерилитет. Около тези изводи се обединиха участниците в кръглата маса в Плевен по проблемите на репродуктивното здраве.

Темата стерилитет е актуална за много български семейства, категорични са специалистите. Значителна част от нуждаещите се от помощ двойки, обаче, не могат да си позволят високите разходи. От една година община Плевен има програма за репродуктивно здраве и до момента са подпомогнати финансово с по 500 лева 69 двойки, обясни общинският съветник д-р Йордан Георгиев:

На този етап, като че ли парите почват да не достигат, тъй като самите изследвания поскъпнаха, нямам обяснения защо.

Според Магдалена Йосманова от сдружението "Зачатие" обществото трябва да бъде толерантно към двойките със стерилитет:

За съжаление обществото ни все още говори на тази тема със срам. Но за мен е неразбираемо. Времето показва, че този начин на живот, който водим все повече и повече вреди на репродуктивната ни система и двойките с проблеми ще стават повече.
По публикацията работи: Цецка Николова – кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна