Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ започва наблюдение на пчелните семейства

Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните започва проверка на пчелните семейства. Целта е да се установят орляците, за да бъдат регистрирани.

Тази година приоритет на националната профилактична програма е установяването на заболяването "Празен кошер". Много от пчеларите се оплакват, че над 50% от пчелите в личните им стопанства са изчезнали. Според д-р Ивайло Йотов, директор на областната слуба по безопасност на храните все още не са установени причините за това заболявание.

През последните 10 години смъртността в пчелните семейства в световен мащаб е толкова, колкото за изминалите 50 години преди това. Тя се е увеличила в пъти.

По думите на Йотов основните причини за това са неправилното хранене на пчелите, промените в околната среда и неправилна употребата и разпространение на препарати за хранителна защита.

Безконтролната употреба на препарати за растителна защита и неправилото уведомянане на пчеларите води до много голяма смъртност.

Той добави, че причинители на високата смъртност могат да бъдат също и генно модифицираните организми използвани в селското стопанство, както и различни вируси и стандартни заболявания.
По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени