Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Том Донилън обсъдиха двустранните отношения

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Размяната на „черни списъци” между Москва и Вашингтон не трябва да попречи на стратегическия характер на двустранните отношения. Това стана ясно след днешната среща на руския президент Владимир Путин с помощника на американския президент по националната сигурност Том Донилън

Путин и Донилън са обсъдили сегашния сложен етап в двустранните отношения на фона за започналата преди дни т. нар. „война на списъците”. В края на миналата седмица Русия и САЩ си размениха забранителни списъци на чиновници, обвинени в нарушаването на човешките права. Въпреки това, според участници в срещата, тя е била позитивна, като и от двете страни е имало сигнали за подобряване на отношенията.

Том Донилън е връчил на Владимир Путин специално послание от Барак Обама, в което, според някои сведения, се предлага сътрудничество по чувствителната за Москва тема за ПРО. Официално нито Керъмъл, нито Белият дом искат влошаване на отношенията и това пролича от думите на руския външен министър Сергей Лавров, който също разговаря с американския пратеник:

И държавният секретар Джон Кери и Том Донилън са на мнение, че появилите се напоследък дразнители в двустранните отношения не трябва да пречат на стратегическия характер на взаимодействието между Русия и САЩ в търговско-икономическата сфера и по редица международни проблеми. Русия от своя страна винаги е открита за равноправно сътрудничество, посочи Сергей Лавров.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна