Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установени са нарушения в 302 централи за зелена енергия

Снимка: Архив

302 централи за зелена енергия са нарушавали нареждането за ограничаване на производството до 40 на сто в дните - 6-и, 13-и и 14-и април. Това сочи анализ на EVN България.

В изпълнение на оперативните разпореждания от енергийния системен оператор за поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната, EVN са разпоредили на всички фотоволтаични вятърни електрически централи в Югоизточна България с присъединена мощност над 30 киловата да ограничат мощността си с 40% между 11 и 17 часа.

От общо 624 централи 27 са ограничили производството си с по-малко от 40% за повече от три часа в трите дни. 76 от зелените централи са нарушили разпореждането в два от дните и 199 са надвишили посочената норма само в един ден.

От EVN припомнят, че нерегламентираните действия от страна на зелени производители са нарушения на нормативни задължения, а опитите на някои производители за самовключване могат да доведат до опасност от повреди на електросъоръжения и са потенциална заплаха за човешкия живот.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна