Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна съдебният процес срещу капитана на "Коста Конкордия"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В италианския град Гросето започна предварителния процес срещу Франческо Скетино - капитана на туристическия кораб "Коста Конкордия", който потъна през миналата година край остров Джилио в Тосканския архипелаг. Тогава загинаха 32-ма пътници от общо 4234 души на борда. На 13 януари 2012-та година корабът попадна на подводен риф и потъна в плитчините край острова.

Предварителното съдебно заседание се провежда в театъра на Гросето "Театро Модерно" поради мащабността на засегнатите страни, преди всичко пътниците. Като потърпевша страна те са общо 4029 души. Техни адвокати поискаха обезщетение от 500 000 евро за пострадал от корабокрушението. Общината на остров Джилио също поиска обезщетение за нанесени щети от 80 милиона евро.

От общо шестима обвиняеми, на предварителния процес се яви само капитанът на потъналия круизен кораб. Срещу него са повдигнати обвинения за причиняване на корабокрушение, убийство на голям брой хора, изоставяне на кораба и липса на сътрудничество с морските власти. Адвокатите на капитан Скетино приеха като абсурд факта, че компанията "Коста Крочиере" се конституира като граждански ищец. Според тях компанията също носи отговорност за корабокрушението.

Съдията Пиетро Мулино, водещ предварителното производство, предвиди заседания до 24-и април, след което ще прецени дали обвиненията са достатъчно солидни за започване на същински съдебен процес.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна