Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП отхвърли предложение за оттегляне на част от квотите за търговия с въглеродни емисии

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Европейския парламент отхвърли предложение на Еврокомисията за оттегляне на част от квотите за търговия с въглеродни емисии. Против предложението, което беше подкрепено от служебното правителство у нас, са гласували и повечето български евродепутати.

Основният аргумент за отрицателния вот на нашите представители от лявата и дясната част на политическия спектър е, че е имало опасност от повишаване на цената на тока, ако предложението на Еврокомисията бъде одобрено. То предвиждаше временно - до 2020-а година, да се намали броя на търгуваните квоти за въглеродни емисии, защото заради кризата и спада в промишленото производство много от тях остават непродадени. Цената им спадна 10 пъти в последните години и това излага на риск цялата система за разпределение на квоти, смята еврокомисията.

Служебният кабинет у нас подкрепи тази позиция, защото България има много свободни квоти, които продава, има и интерес от оживление на търговията с тях и повишаване на цената им.

Повечето ни евродепутати обаче, по информация на "Хоризонт", днес са гласували "против", защото се опасяват, че евентуално повишаване на цените на търгуваните квоти, неизбежно ще оскъпи производството на електричество, ще повиши цената му, а оттам и цената на редица стоки и услуги.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна