Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер препоръча отстраняването на директора на Агенцията по храните

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Марин Райков е препоръчал на министъра на земеделието и храните да отстрани директора на Агенцията по храните Йордан Войнов. Причината е сключеният на 12-и март договор за така наречения "златен гьол" за санитарна обработка на границата.

След като беше вече помолен, по мое настояване, да излезе в отпуск, докато тече проверката на прокуратурата, би следвало, според мен, да бъде освободен. Пределно добре знаете, че ние направихме препоръка този договор да бъде прекратен, т.е., за мен това беше първият рефлекс в мига, в който получих сигнала макар и от първоначално съмнителен източник, но сигналът се оказа верен. За нас е от основно значение, на първо място: защо, как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата, каза Райков.

Служебният премиер заяви, че на този етап не смята, че министърът на вътрешните работи Петя Първанова трябва да бъде отстранена заради изказвания по СРС-скандала:

Моята независимост и автономност не се нуждаят от доказателство. От това, което чувам от нея, от това, което чувам от другите колеги, те вероятно имат все пак аргументи, които не са за пренабрегване. Може би трябва да намерят начин да ги комуникират по убедителен начин. Нека да дадем шанс, от една страна на прокуратурата да продължи своя анализ. Вие се убедихте, ние всички се убедихме, че прокуратурата действа по един подчертано независим начин, нека да им дадем още време да приключат своята работа. Впоследствие ще реагираме в съответствие с констатациите и с това дали ще бъде формирано обвинение и какви биха били аргументите в това обвинение.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна