Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зависимостта от износа на суровини спъва растежа на Русия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Зависимостта от износа на суровини е основната пречка пред развитието на Русия. Това заяви премиерът Дмитрий Медвевев по време на първия си ежегоден отчет пред депутатите от Държавната дума, откакто заема висшия правителствен пост.

Русия като част от световната икономическа система е изправена пред тежки предизвикателства и основната й цел е намирането на нови източници на растеж, заяви руският премиер:

Суровинният модел на развитие води руската икономика в задънена улица и нашата задача е да преодолеем това състояние, но това ще отнеме години.

Медведев оцени макроикономическите резултати за миналата година като сравнително добри - това са увеличените заплати в бюджетната сфера, ниското ниво на безработицата от 5,5 %, малкият в сравнение с други страни държавен дълг от 10 на сто. Той предупреди, че Русия е изправена пред сериозен риск от забавяне на икономическия ръст. Темата ще бъде предмет на специално обсъждане при президента Владимир Путин с участието на правителството, експерти и депутати.

Като плюс руският премиер отчете положителната демографска динамика -коефициентът на раждаемост е достигнал най-висока стойност от 1991 г. насам. По една от най-чувствителните теми в руското общество- пенсионната възраст, Дмитрий Медведев обеща, че тя няма се вдига. Сега жените се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени