Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Членовете на ЦИК се срещнаха с представители на неправителствените организации

Снимка: БГНЕС

Членовете на ЦИК се срещнаха с представители на неправителствените организации.

От неправителствените организации изразиха недоволство от липсата на представител в ЦИК в заседанията на Изборния борд към служебното правителство. Днес стана ясно, че ЦИК има своите мотиви за това. При създаването на борда е записано, че той включва експерти и неправителствени организации в помощ на МС за осигуряването на честни и прозрачни избори, а ЦИК като институция, е наблегнала само на това, че по закон е точно обратното – правителството е на разпореждането на ЦИК.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обяви, че комисията не би изглеждала като придатък на изпълнителната власт, ако изпраща свои представител на заседанията на борда, за да се осъществява този диалог, който искат и двете страни. Така или иначе днес наблюдатели поставиха своите въпроси за изясняване на работата им по време на изборния ден, а ЦИК пое ангажимент бързо да изясни неяснотите.

От Асоциацията "Прозрачност без граници" поискаха обяснение на това как могат да извършват ротация на своите представители в СИК-овете заради дължината на изборния ден и невъзможността само един човек да присъства, както е по закон.

Даниел Стоянов от Асоциацията за реинтеграция на осъдените лица заяви, че ще има проблем с удостоверенията на наблюдателите, които имат сканиран вместо мокър печат, както е било на предишни избори и се страхуват, че няма да бъдат допуснати на места. Това беше отречено.

От Института за развитие на публичната среда поискаха повече информация от РИК-овете, за да могат разумно да планират наблюдението си. Повдигнаха и темата за обозначаването на присъстващите със съответните изборни знаци. Беше поставен и въпросът как ще се осъществява присъствието на наблюдателите в изчислителните центрове, където се въвеждат данните.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.