Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АФИС: 30% от гласоподавателите не знаят за кого ще гласуват

Снимка: БГНЕС
Прогнозата за крайния резултат от изборите и за това, какво ще се случи от 13 май, е все още доста трудно да се каже, твърдят от Агенция АФИС. Причината затова е високият дял на колебаещите се в избора си граждани. Почти 30% от хората все още казват, че не знаят за кого ще гласуват, но казват, че ще гласуват. Хората, които са заявили, че няма да гласуват са 14 на сто.

Ако изборите бяха днес, 24% от хората назовават партия ГЕРБ, 18,9% посочват БСП. Още две партии със сигурност ще влязат в следващия парламент според Агенция АФИС и това са "Атака" и ДПС.

"Атака" получава 5,4% подкрепа, а за ДПС – 5%. Има две партии, за които е трудно да се прогнозира дали ще влязат в парламента – РЗС и "Движение България на гражданите".

От Агенция АФИС казват още, че се наблюдава тенденция на остра политизация и нагласа за участие в изборите на все по-голям брой граждани. Според агенцията е възможно на крайното решение на колебаещите се да повлияят събития, които или могат да се развият до края на кампанията, или да възникнат - например като скандала с подслушванията.

Според проучването 90% от хората подкрепят идеята да се намали броят на депутатите, а 69 на сто одобряват връщането на ЕРП-тата на държавата.

Близо 50% от хората биха участвали в нови протести, а 34% заявяват, че не биха участвали. Според 40% от хората кампанията ще премине с големи скандали и лъжи.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени