Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членовете на ЦИК се срещат с представители на неправителствените организации

Снимка: БГНЕС

От неправителствените организации изразиха недоволство от липсата на представител на ЦИК в заседанията на Изборния борд към служебното правителство. Днес стана ясно, че ЦИК има своите мотиви за това. При създаването на борда е записано, че той включва експерти и неправителствени организации в помощ на МС за осигуряването на честни и прозрачни избори, а ЦИК като институция, е наблегнала само на това, че по закон е точно обратното – правителството е на разпореждането на ЦИК.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обяви, че комисията не би изглеждала като придатък на изпълнителната власт, ако изпраща свои представител на заседанията на борда, за да се осъществява този диалог, който искат и двете страни. Така или иначе, днес наблюдатели поставиха своите въпроси за изясняване на работата им по време на изборния ден, а ЦИК пое ангажимент бързо да изясни неяснотите.

От Асоциацията "Прозрачност без граници" поискаха обяснение на това как могат да извършват ротация на своите представители в СИК-овете заради дължината на изборния ден и невъзможността само един човек да присъства, както е по закон.

Даниел Стоянов от Асоциацията за реинтеграция на осъдените лица заяви, че ще има проблем с удостоверенията на наблюдателите, които имат сканиран, вместо мокър печат, както е било на предишни избори, и се страхуват, че няма да бъдат допуснати на места. Това беше отречено.

От Института за развитие на публичната среда поискаха повече информация от РИК-овете, за да могат разумно да планират наблюдението си. Повдигнаха и темата за обозначаването на присъстващите със съответните изборни знаци. Беше поставен и въпросът как ще се осъществява присъствието на наблюдателите в изчислителните центрове, където се въвеждат данните.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Таня Милушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна