Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха директора на бургаската митница заради разпломбираните измервателни уреди

Снимка: БГНЕС

Уволнени са директорът на Митница Бургас Валери Стефанов, заместникът му Кирил Динев и началника на последващия контрол Ростислав Йонев, съобщиха от Агенция "Митници". Началникът на сектор "Енергийни продукти" в бургаската митница Калина Димитрова е понижена.

Мерките се наложиха, защото четиримата служители са участвали в разпломбирането на измервателни уреди в нефтопристанището "Росенец" на Лукойл Нефтохим Бургас. Така информация за количеството гориво в склада не е постъпвала нито в Националната агенция за приходите, нито в централата на Агенция "Митници".

Въпреки че 1 юни е крайният срок в нефтопристанището  да заработят измервателните уреди, по-рано на склада беше издаден акт, че е изправен по акцизното законодателство. Сега решението ще се преразгледа, уточниха от Агенция "Митници". Лицензът на "Росенец", който е собственост на Лукойл Нефтохим Бургас, обаче не е застрашен, ако до началото на юни уредите на склада започнат да подават точна информация до НАП и митниците.

Вътрешното разследване на Агенция "Митници" продължава да работи по случая. В следващите 45 дни Митница Бургас ще се ръководи от заместник-началника на Митница Русе Венцислав Халаджов.

От Лукойл Нефтохим Бургас обясниха, че не се ангажират с коментар за разпломбираните уреди, защото към дружеството до момента няма претенции за злоупотреби.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени