Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джорджо Наполитано прие да бъде преизбран за президент на Италия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Вече трети ден общото заседание на италианския парламент не може да избере нов президент на страната. Причината е в интересите на различните политически сили и разногласия сред демократите. След тяхно предложение подкрепено от коалицията на Берлускони и листата на Марио Монти, настоящият президент Джорджо Наполитано, чийто мандат изтича през май, прие да бъде преизбран за държавен глава. В момента се провежда 6-тото гласуване.

Президентът Джорджо Наполитано обяви решението си да бъде преизбран в официално съобщение. В него той посочва голямата отговорност, която поема в създалата се сложна обстановка, призовавайки партиите към колективна политическа съзнателност.

Джорджо Наполитано може да разчита на 795 гласа от общо 1007 с подкрепата на коалицията на Силвио Берлускони, листата на Марио Монти и на демократите. Техният коалиционен партньор партията "Левица, екология и свобода" ще гласува доверие за пореден път на кандидата на движението "Пет Звезди" – юриста Стефано Родотà.

Джорджо Наполитано първият президент на Италия получил покана да бъде преизбран и първият съгласил се на това. Освен, че е първият държавен глава, чийто идеологически корени са от някогашната Италианска комунистическа партия, 87-годишния Джорджо Наполитано може да стане и първият преизбран президент на Италия. За това е достатъчно обикновеното мнозинство от 504 гласа на общото заседание на парламента.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна