Броят на натровените с храна работници в Монтана е достигнал 78. По-голямата част от тях бяха приети в инфекциозното отделение на местната болница в петък, 10 бяха в тежко състояние.
Изолиран е причинителят на хранителното отравяне - салмонела ентеритидис. Резултатът е от първите проби, очаква се и в следващите да бъде открита същата бактерия, съобщи директорът на Районната здравна инспекция д-р Даниела Караилиева:
Голямата група, основната група са се хранили в стола на "БКК 96" ЕООД, където менюто е било зелена салата, картофени кюфтета и пилешка супа. Предполагаемият източник за тях и за останалите на практика са картофените кюфтета. Като вероятно храната не е термично приготвена според изискванията и не е съхранявана впоследствие също според изискванията.
Фирмата за кетъринг, в която е приготвена храната, снабдява и училища. Производствените и обекти са затворени със заповед от Областната дирекция по безопасност на храните. Взети са проби от всички работещи там, както и от суровините и от готови храни. Тъй като опасните картофени кюфтета са предлагани и в заведения за бързо хранене, от здравната инспекция призовават всички със симптоми на хранително отравяне незабавно да потърсят медицинска помощ.