Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Похитителите освободиха Лара Банева

Снимка: БГНЕС

Отвлечената на 5-и март тази година Лара Банева - дъщеря на съдения у нас и в Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо, беше освободена от похитителите си около 22 часа в неделя. Полицията продължава работата си по случая и издирва сив фолксваген, с който детето е било оставено близо до тото пункт на бул. "Бъкстон", на 50 метра от Шесто районно управление на полицията.

След като момичето слязло, колата потеглила в посока Околовръстния път. Момичето отишло в участъка, откъдето се обадили на ГДБОП и на майка й. Лара е била отведена от майка си в семейния дом на бул. "А. С. Пушкин" (на снимката). Семейството и МВР отказват коментар. Лара е видяна в дома си.

Екипи от ГДБОП, СДВР и други служби издирваха фолксвагена през цялата нощ и по основни пътни артерии в столицата имаше засилено полицейско присъствие. Няма такова пред дома на сем. Баневи, макар през нощта там да имаше много представители на органите на реда и оперативни работници от ГДБОП. Криминалистите работят по няколко версии за причините за отвличането и освобождаването на Лара.

По информация на "Хоризонт" за Лара е бил платен откуп в размер на 500 000 евро преди няколко дни. Не е ясно дали парите са били предадени контролирано. Прокуратурата и адвокатът на Баневи отказаха коментар. Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви в предаването "Преди всички":

Благодаря се, че детето е живо и здраво. Работата по случая продължава и ще продължи, докато не бъдат открити тези, които причиниха всичко това и сме сигурни, че повече няма да се случи. Сигурен съм, че главният секретар ще коментира по-късно през деня. Колегите от ГДБОП работиха безотказно и неуморно през последните месеци. 

Eвелин Банев-Брендо е в Италия като подсъдим по мегаделото "Кокаиновите крале". Разследващи свързаха похищението на Лара именно с участието на Брендо в процеса за трафик на стотици тонове хероин от Южна Америка за Европа. Според тях възможно е отвличането да е знак към Банев и намерението му да проговори пред съда в Милано. Засега обаче той категорично отказва да сътрудничи на италианските власти. Банев беше разпитан дни след отвличането на Лара от български прокурор, който го посети в килията му в Милано. Информация за разпита не беше съобщена.

В края на тази седмица Софийският градски съд за пореден път ще заседава по искането на Румъния Брендо да й бъде предаден по обвинение в наркотрафик. Дали той ще бъде доведен у нас за делото зависи само от волята на италианските разследващи.

По публикацията работиха: Николай Христов, Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени