Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следователи разпитват заподозрeния за взривовете в Бостън

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Следователи са започнали разпити на тежко ранения Джохар Царнаев - заподозрян за взривовете, избухнали по време на маратона в Бостън, предадоха световните агенции. Царнаев отговаря на въпросите на разследващите писмено, тъй като има огнестрелна рана в устата. Конгресмени настояват той да бъде обявен за вражески боец като по този начин бъде лишен от правата, давани от американскта съдебна система, и ползването на адвокат.

Изданието "Ню Йорк таймс" посочва, че Царнаев е натурализиран американски гражданин и до момента няма данни да е част от Ал-Кайда, организацията, с която Съединените щати е във въоръжен конфликт. Въпреки това група републиканци поискаха Царнаев да бъде третиран като враг на страната. Сенаторът Линзи Грам от Южна Каролина е един от най-силните защитници на идеята, като към него се присъединяват и други републиканци, сред които е и Джон Маккейн.
Веднъж обвинен за враг, обвиненият ще бъде лишен от правата му, дадени от американската законодателна система. Така той няма да има право на адвокат и няма да може да се възползва от защитата на Женевската конвенция. Терминът "вражески боец" за последно беше използван от администрацията на Джордж Буш след 11 септември 2001 г. и с него се определяха талибаните и свързаните с Ал-Кайда индивиди като част от войната срещу терора. Преди 3 години администрацията на президента Барак Обама обяви, че спира използването на този термин. Според Обама заподозрените в тероризъм, арестувани на американска територия, трябва да бъдат поети изцяло от наказателната правосъдна система. Демократът от Мичиган Карл Леви обяви, цитиран от "Ню Йорк таймс", че законите на войната не могат да се приложат в случая с Царнаев и за сега няма доказателства, че той е бил част от организации като Ал-Кайда. Следователно задържането му не може да се сравнява с такова при военно положение, предаде Младен Петков от САЩ.

Засега очакванията са бомбените атентати по време на Бостънския маратон да се окажат дело на двама души. Това прогнозира в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Асен Асенов, преподавател в Американския университет във Вашингтон. Той разказа съдебните процедури, на които може да бъде подложен оцелелият Царнаев:

Има 3 или 4 начина да бъде съден. Един от тях е като "чуждестранен боец", ако, разбира се, бъдат доказани връзки с чуждестранни терористични организации, което, на практика, означава, че делото ще се води във федерален съд при едни по-особени обстоятелства.

Въпреки че в щата Масачузетс няма смъртно наказание, ако определено деяние се третира като федерално престъпление, е възможно да бъде издадена смъртна присъда, поясни Асен Асенов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени