Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия разследва българи за незаконно източване на социалната й система

Снимка: Архив

България отново беше замесена в скандал за източването на социални помощи в Холандия. В предаване на местната телевизия държавният секретар на министерството на финансите Франс Векер заяви, че е "недопустимо холандската данъчна система да се ползва като банкомат". 

Призрачни самоличности на наши сънародници източват холандската данъчна система. Мащабна схема за измами разследват властите в Холандия. Напипали пробойна в социалната система, организаторите на бандите докарват българи, които регистрират с личните им документи и фалшиви документи за наем на жилище. При регистрацията се получава официален номер, чрез който след това започва източването - със задна дата се получавали помощи за жилищно настаняване и здравеопазване. Замесените в схемата участници получавали фиксиран бонус за услугата и се връщали в България.

Източването на Данъчната система в Холандия е възможно поради това, че проверките се правят след направените плащания и понякога това отнема дори месеци. След разкритията около наглата измама, държавният секретар Веркеерс  иска драстични промени и плащанията да стават едва след направени проверки. Точният размер на измамата е все още неясен и в процес на разследване, но става въпрос най-малко за десетки българи, ужилили системата в поне три града в Холандия- Ротердам, Дордрехт и Тил.

 

 

По публикацията работи: Лилия Любенова - за БНР от Холандия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна