Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният борд дискутира условията за провеждане на независимо наблюдение

ЦИК започва отпечатването на изборните бюлетини за изборите на 12-и май
Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на Изборния борд към служебното правителство ще се дискутират условията за провеждане на независимо наблюдение. Предвижда се среща с представител на Комисията за защита на личните данни заради съмнения за злоупотреба. Във връзка със започналите проверки по заявление на граждани ще бъде представена информация от Главна дирекция ГРАО. Макар и поканени, представители на ЦИК не участват в работата на консултативния орган към правителството.

На две поредни заседания на Изборния борд представители на ЦИК отсъстват. Това озадачава наблюдателите обясняват от ГИС:

Ако ние като неправителствена организация напишем майл на ЦИК, повярвайте ми няма да получим отговор или ще получим, когато вече са минали изборите.

От сдружението дадоха пример за проблем, който би възникнал с новия вид на удостоверенията на наблюдателите:

Досегашните 23 години удостоверенията бяха валидни с това, че имаха т.нар. мокър печат на ЦИК, сега е сканиран печатът. Повярвайте ми, първите сигнали ще бъдат от това, че нашите наблюдатели няма да бъдат приемани в СИК-овете.

Голяма част от наблюдателите на изборите констатират изоставане в работата на ЦИК спрямо хронограмата със сроковете за подготовката.

Проф. Емилия Друмева, председателстващ заседанията на Изборния борд, обяви, че ЦИК отново ще получи покана да присъства:

Всички сме в едно безпокойство от опасенията за подготовката и провеждането на изборите.

Антоанета Цонева също коментира:

Нашето участие започва наистина да става бутафорно, защото ние не можем да поставим истински въпроси и да търсим истински решения.

Междувременно Централната избирателна комисия започва отпечатването на изборните бюлетини за извънредните парламентарни избори на 12-и май.

В бюлетините са изписани наименованията на партиите или на коалициите от партии, посочени в заявленията за регистрация в ЦИК, поредните номера на партиите и първите три имена в листите на съответните политически сили.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени