Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Контролът на СРС-та е лична отговорност на вътрешния министър

Снимка: БГНЕС

След разпит в Специализираната прокуратура, лидерът на БСП Сергей Станишев защити прокуратурата в действията й по разследването на сигнала за незаконно подслушване в МВР. Той даде показания за начина, по който до него е стигнало писмото с твърдения за подслушване на държавници, политици и бизнесмени. Лидерът на БСП заяви, че се надява, че обвинението ще стигне докрай, но не се ангажира дали има предвид, че докрай означава обвинение за Цветан Цветанов. Станишев само напомни, че вътрешният министър лично носи отговорност за контрола на СРС-та. На въпрос дали, ако е внесъл дискретно сигнала, би предотвратил унищожаването на важни за разследването материали, Станишев отговори:

Всичко е въпрос на преценка, защото моето убеждение беше, че ако аз лично не внеса този сигнал и не обявя, че такава информация е налице и че тя е проверяема, не знам дали щеше да се стигне до тази проверка. Да. Тя е безпрецедентна, защото и ситуацията е безпрецедентна.

Сергей Станишев призова да не се обвинява прокуратурата в политическа обвързаност.

От прокуратурата по-рано днес опонираха на бившия вътрешен министър Цветанов, който след вчерашните разпити обяви, че прокуратурата се включва в предизборната кампания. Заместник главният прокурор Борислав Сарафов коментира:

Ние не можем да избираме момента, в който да работим по определени дела. Когато имаме информация, ние започваме да образуваме наказателно производство и провеждаме разследване. Дали е в период на кампания или не, ние няма как да съобразяваме, защото не можем да изчакаме да отмине една кампания, да стои делото, образно казано, на трупчета и едва след това да продължим делото, за да не бъдем обвинени в каквато и да е пристрастност. За прокуратурата няма "свещени крави". Ако бъдат налице данни за когото и да било да е извършил престъпление, прокуратурата ще предприеме необходимите действия в тази насока.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна