Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Икономист": България е трайно на последно място сред страните от ЕС по свобода на медиите

Снимка: Архив

Един от най-обсъжданите въпроси в българските медии е накърнената свобода на медиите, пише британското списание "Икономист" в кореспонденция от София, публикувана на уебсайта му.

България трайно е на последно място сред европейските страни в класацията за свобода на медиите посочва "Икономист", като се позовава на "Репортери без граници".

Засилва се тревогата, че повечето медии са изоставили основната си функция - да информират, казва Нели Огнянова, български експерт по медийно законодателство.

"Икономист" припомня, заключения и коментари на различни чужди институции за проблеми с български медии.

Като отличителна черта на българските медии се откроява липсата на прозрачност за техните собственици, продължава "Икономист". Собствеността на медиите в България е като матрьошка: във всяка кукла има друга, казва Орлин Спасов от Софийския университет и дава конкретни примери с поведението на Новата българска медийна група.

От 2009-а г. държавата, чрез министерства и правителствени агенции, е насочила над 28 милиона лева към частни медии - чрез публикуване на реклами и за информационни кампании. Повечето от тези пари са от програми на Европейския съюз. Посочва се, че фондовете на Евросъюза изострят разрива между медиите, близки до властта, и останалите. Този разрив става все по-очевиден в предизборни кампании, отбелязва "Икономист".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна