Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов за подслушванията: Важно е да знаем кой срещу кого води война

Снимка: Архив

Важно е да знаем кой срещу кого води война, защото на карта са заложени репутацията на демократичните институции и въобще започва да стои въпросът в какво общество живеем. Дали няма драстично разминаване между декларациите в Конституцията и във всякакви други политически документи и реалността, но има и втори план. По-важно е каква е цената на тази война, какво плаща обществото за тази война. Това каза доц. Александър Маринов в предаването "От петък до петък".

Или тези СРС-та са били използвани абсолютно противозаконно, или са били използвани по предназначение, но тогава въпросът е тези хора, спрямо които са били използвани, какво правят по най-високите етажи на властта. Стотици милиони са взети от общността уж да се бори престъпността, а всъщност става дума за някакви сметки и по същество престъпни мрежи във върха на държавата, обясни доц. Маринов.

За съжаление, сегашният политически елит е оплетен в такива зависимости. Има свестни хора, но дори за тях не може да сме сигурни дали в един момент няма да се окаже, че не са достатъчно свободни, за да служат на народа си. Затова изходът е радикалното решение – всички, които досега са били, да си отидат. Това е големият избор на обществото да приключи с една епоха. Трябва да дойде ново поколение, което по силата на своя живот е много по-малко заразено и застрашено от такива зависимости и което трябва да подхване нещата на чисто, каза той.

Цветанов потъва. Въпросът е дали ще завлече всички до самото дъно или ще има някаква глътка въздух още. Не смятам, че е било много трудно да бъде излъган Бойко Борисов, но тези, които са над Борисов и Цветанов, не биха позволили такава игра, самостоятелна, заяви доц. Маринов.

Трябва да стане ясно, че нито ГЕРБ е алтернатива на БПС, нито обратното. Те са еднакво вредни, еднакво мразени, макар и по различен начин – различна шокираща простотия при едните, при другите едно задкулисно лицемерие,  отработвано с десетилетия. Хората трябва да разберат, че това е фалшив избор, фалшива дилема и трябва да се търси нещо друго, беше категоричен политологът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна