Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към социалния министър обсъди политиката по доходите и заетостта

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към министъра на труда и социалната политика обсъди политиката по доходите и заетостта. Гражданските организации предлагат намаляване на цените на тока, парното и регионален подход за трудовия пазар.

Националният пенсионерски съвет, в който членуват 16 организации, предложи да се намалят цените на тока с 25% и на парното с 50%. Венелин Нинов заяви:

Имаме конкретни доказателства, че фактически в "Топлофикация" се слага тройно ДДС. Самата прокуратура преди седмица излезе с изявление, че 25% е завишена цената на електроенергията в резултат на манипулации от страна на съответните дружества.

От гражданско движение "Освобождение" предлагат помощи да се дават на бедните и за вода. Методи Митев заяви:

В крайна сметка водата е от жизнена необходимост и аз не намирам логика да получават за ток и за отопление, пък да не получават помощ за вода.

Представителят на "SOS Детски селища" Пламен Стоянов поиска специални програми за заетост в регионите с най-високата безработица:

Където има висока безработица, хората търсят работни места извън България. Става дума за много семейства, които са напуснали страната, техни деца са останали да се отглеждат от бабите и дядовците.

Директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски поиска предприятията за хора с увреждания да имат достъп до обществените поръчки в министерствата на отбраната и МВР, каквато е европейската практика. Той предложи на бизнеса да наема смело младежите с увреждания, преминали през програми за стажуване:

За младежа с увреждания работата се превръща във всичко. Той не мисли за мацки, не мисли за купони, защото знае, че нито ще го приемат в дискотеката, нито мацките ще го харесат нещо. И този, който е взел човек с увреждания и млад човек с увреждания общо взето не е сгрешил.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна