Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Уручев е отстранен от борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

Представители на протестиращите настояха Общественият съвет по енергетика, който днес заседава за четвърти път, незабавно да гласува освобождаването на заместник-министър Божан Стоянов от заседанията. Според тях това трябва да бъде направено, тъй като Стоянов е оповестен официално като сътрудник на Държавна сигурност. От гражданската квота поискаха Стоянов да бъде освободен и от борда на директорите на БЕХ, където беше назначен преди няколко дни.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев заяви, че такова гласуване вече е имало на първото заседание, но предложи това да бъде прегласувано и днес. Той изрази недоумение от непрекъснато променящата се позиция на гражданската квота.

В своя защита Божан Стоянов каза, че очаква решението на ВАС. Изпълнителният директор на енергийния системен оператор Иван Йотов направи забележка, че няма как да гласува предложение за отстраняване от заседание на своя началник. След гласуването предложението не беше прието и протестиращите напуснаха заседанието.

Гражданската квота поиска още евродепутатът Владимир Уручев да бъде изваден от Борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Министър Василев съобщи, че той вече е отстранен.

От гражданската квота настояват още да бъдат разсекретени с приоритет договорите, но и анексите на трите ЕРП-та, както и договора за покупка на енергия по регулирани цени, сключен от НЕК по лиценза като обществен доставчик на ТЕЦ "Варна" и на двата маришки ТЕЦ-а.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени