Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия спря наказателна процедура, свързана с Национален парк "Пирин"

Снимка: http://vselena777.blog.bg

Европейската комисия спря наказателната процедура срещу страната ни, свързана с територията на Национален парк "Пирин". Предмет на наказателната процедура бяха два обекта в ски зона "Банско": изграждането на четириседалков лифт в местността "Чалин валог" и на инженерно съоръжение за преминаването на тази ски писта, реализирани през 2007 година.

През пролетта на 2011 година Европейската комисия установи на място, че концесионерът на ски пистите е извършил нарушение като е реализирал проекта на трасе, различно от разрешеното с акта на екоминистерството. За това нарушение е наложена санкция на инвеститора.

От коалицията "За да остане природа в България" коментираха, че Европейската комисия не е разглеждала нарушенията в ски зона "Банско" като цяло, а само тези елементи от нея в местността "Чалин валог", изградени след 2007 година. Еколозите съобщиха, че Европейската комисия е започнала и проверка заради предложението на община Банско за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин."

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна