Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес на "Зелените" се провежда в Германия

Снимка: Архив

Увеличаване на данъците на най-богатите поискаха участниците на конгреса на "Зелените" в Германия. Обсъжда се програмата на партията за парламентарните избори на 22-ри септември.

800-те делегати на конгреса дискутират под мотото "Германия може да бъде обновена" - предизборната програма, която, както те се надяват, ще позволи осъществяването на смяната на властта в Берлин чрез едно бъдещо коалиционно правителство на социал-демократи и зелени. Важна реч пред делегатите се очаква от Зигма Габриел, председател на евентуалния коалиционен партньор на зелените - "Социал-демократическата партия".

Основен пункт на предизборната програма на "Зелените" е обещанието за увеличаване на данъците върху най-високите доходи на 49% при годишен доход от над 80 000 евро. В момента най-високата данъчна ставка е 42%. Допълнително събраните средства трябва да се използват за образование, строеж на нови детски градини, както и за нови проекти за опазване на околната среда.

На конгреса се настоява и за определяне на минимална работна заплата с минимално допустимо почасово заплащане от 8,50 евро на час.

Най-важното послание от днешния ден е категоричната дистанция на "Зелените" по отношение на "Християн-демократическия съюз" на Ангела Меркел, с което те опровергаха слуховете, че е възможно коалиране между двете партии след изборите през септември. 

По публикацията работи: Татяна Минчева - Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна