Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Смилова: Да направим рационален, не емоционален избор

Снимка: Архив

Ружа Смилова от Центъра за либерални стратегии коментира възможностите за информиране на онези 40 процента от избирателите, които още не са решили за кого да гласуват на 12-и май. ЦЛС предлага на гражданите "Гласоводител" и "Гласоследител", за да направят рационален, а не емоционален избор, като се запознаят с политиките на партиите.

Подпомагаме гражданите да подходят по-разумно към избора. Предлагаме тест от 30 въпроса, от който гражданите могат да си изяснят политиките на 14 партии и коалиции. Можете да сравните позициите на СДС и ДСБ или "Атака" И ВМРО. Може да се придобие по-голяма информираност къде сте вие и къде са партиите по отношение на социална и данъчна политика, енергетика, външна политика и т.н. Чрез кликване върху всяка партия се дава възможност и да се навлезе в дълбочина по отношение на съдържанието на политиките на партиите, а не да се влияете от представянето на партиите в медиите.

Още при първото провеждане забелязахме разминаване между политиките и попълването. Причината е недоверието в резултат на минало поведение на партиите в парламента – недоверие към обещания. Затова дадохме възможност и да се проследи поведението на партиите е как те са защитавали политиките, които сте склонни да подкрепите. Отговорите се изпращат в партийните централи.
Интензитетът на компроматната война е обезкуражаващ. Не сработва дори инстинктът за самосъхранение на политическата класа.

Медиите твърде малко изпълняват ролята си на коректив, както и образователната си роля. Играят много лоша роля за всички нас – това не е добра услуга нито за демокрацията, нито за обществото.

Един добре работещ етичен кодекс на медиите би трябвало да ограничава натиска и манипулирането им. Нивото е далеч от препоръчителните нива за здраве на демокрацията, смята Ружа Смилова.

Още за възможностите за информиран избор можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна