Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Страстната седмица или дните на Христовите страдания преди Възкресението

Снимка: Архив

От днес започва Страстната седмица или дните на Христовите страдания преди Възкресението.

През тази седмица Спасителят Иисус Христос извършва изкуплението на човешкия род от земните грехове чрез жертването си - в страдание, болка и любов, и го показва чрез Възкресението в края на този период.

В първия ден - Велики понеделник - Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневява на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син обърнал масите на търговците.
Затова на Велики вторник Иисус прекарал в нравствени напътствия, а според каноните на Църквата ни това е денят е отреден за смирение.
На Велика сряда Юда отива при юдейските първенци и договаря предателството на Христос за печално известните 30 сребърника. Обичаят през този ден повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък той да се раздава за здраве.
Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнството причастие. След него Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото тогава се боядисват яйцата за Възкресение Христово. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве.
Велики петък, известен още като Разпети петък - денят, в който е разпнат Иисус Христос, е посветен на неговите страдания.
Това е и най-тъжният ден за Християнството. На Разпети петък не се яде почти нищо и се пие само вода.
Велика събота е посветена на мъртвите роднини и тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.
Вечерта срещу неделя вярващите посещават храмовете, къдетопалят свещи и всички се поздравят в полунощ с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!". В неделя празнуваме Възкрсение Христово.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна