Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС освободи Николай Кокинов като градски прокурор на София

Снимка: БГНЕС

ВСС освободи Николай Кокинов от поста градски прокурор на София. Заседанието беше свикано спешно от правосъдния министър Драгомир Йорданов, след като няколко от членовете на Съвета призоваха той да излезе със становище по скандалните записи от петък с участието на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Кокинов. В него участваха 16 от общо 25 члена на Съвета.

Преди това стана ясно, че на 13-и май Кокинов ще трябва да се яви пред Етичната комисия във връзка с очакваното решение дали срещу него ще бъде образувано дисциплинарно производство за уронване престижа на съдебната власт. Дотогава от Етичната комисия очакват от ВКП да предостави всички документи, свързани със случая. Според информация на "Хоризонт" част от тези документи трябва да бъдат и разпитите на участниците в разговора. Борисов, Кокинов и Найденов ще бъдат разпитани след празниците за това дали по време на срещата си в Банкя на 15-и април сутринта са говорили за разследването срещу Мирослав Найденов.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че никой не може да отрече, че такъв разговор е воден. Прокуратурата обаче тепърва ще установява дали има данни за извършено престъпление по служба или престъпление срещу правосъдието. Цацаров намекна, че вижда проблем в това, че Бойко Борисов е бил информиран за развитието на прокурорската проверка по т.нар. "Български Уотъргейт" ден преди самият той на специална пресконференция да оповести резултатите от скандала с подслушванията:

Всъщност се оказва, че г-н Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и непосредствено преди обявяването на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява или може би дори предава явния доклад за тези резултати.

Върховни прокурори проверяват има ли извършено престъпление по служба или срещу правосъдието, каза още Цацаров:

В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, ще се търси и източникът на записа.

Днес имаше и предложение, освен решение във връзка с освобождаването на Кокинов като началник, да се обсъди и създаването на специална комисия, която да коментира по-общо проблемите, които този разговор поставя от гледна точка на независимостта на съдебната система. Засега тази тема е отложена.

Оттук-нататък трябва да бъде избран изпълняващ длъжността градски прокурор и да продължи дисциплинарната процедура около Николай Кокинов.

Единственият коментар на бившия премиер Борисов е, че се интересува кой го е подслушвал и дали това е било законно.

Главният прокурор се съгласи с казаното от президента Росен Плевнелиев, че прокуратурата трябва да работи, а не да прави пушилка, но не и с това, че държавното обвинение вече може да работи, защото изпълнителната власт й е развързала ръцете:

Прокуратурата не се нуждае от служебното правителство, за да й развърже ръцете. Прокуратурата се нуждае от себе си, за да работи с развързани ръце. Усещането, че прокуратурата има свобода на действие, дадена й от други органи на изпълнителната власт, ни води до едно положение, в което, едва ли не, ние трябва да се съобразяваме с това кой ще ни отвърже, и кой ще ни развърже ръцете. Ако продължаваме да чакаме някой да ни отвърже ръцете, ще сме в това положение, в което сме досега. Затова ние сме на мнение, че най-доброто, което може да направим, е да си отвържем сами ръцете. Разбира се в границите, в които ни позволява законът, защото всичко друго представлява произвол.

Днес за първи път, без да го спомене поименно, Сотир Цацаров отговори на обвиненията на преди подкрепялия го Цветан Цветанов, според когото разследванията срещу МВР се водят, защото в съдебната система има тайни общества:

Този въпрос бе зададен на човека, който заяви, че в съдебната система няма тайни общества. Бе му зададен обаче не под формата, под която той го каза, а именно пред вас, при цялото ми уважение към средствата за масова информация, но нашата форма е малко по-различна - тя е процесуална и се нарича разпит. В хода на този разпит лицето не потвърди, каквито и да е данни да са му известни в тази насока. В този разпит не бе казана нито дума на зададените конкретни въпроси, както и за безобразия на магистрати.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна