Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция разследват нелегален канал за асистирана репродукция

Снимка: БГНЕС

В Гърция разследват нелегален канал за асистирана репродукция в частни клиники. Използвани са непроверени лекарства, внасяни незаконно от Турция и България. Сред задържаните са известни имена в медицината.

Продължава разследването на заподозряните за участие в нелегална търговия с яйцеклетки и лекарства. Съдът в Солун остави в ареста един от организаторите на нелегалния канал, а останалите 10 освободи под гаранция в размер от 20 до 50 хиляди евро за всеки. Наложена им е забрана да напускат страната.

Тече разследването на две частни клиники в Атина и Солун, където са вземани яйцеклетки от българки и румънки срещу хиляда евро. Срещу собствениците на клиниките има обвинение за използване на неодобрени от здравните власти медикаменти, внасяни нелегално от Турция и България.

Полицията разполага със записи от телефонни разговори на задържаните, където се определя цената на нелегалните лекарства и цялата процедура за асистирана репродукция. Според експерти, които участват в разследването, има голям риск за живота и здравето на жените, които са се подложили на трансфер на ембриони в двете клиники.

Сред арестуваните са и трима от най-известните лекари–гинеколози в Гърция.

Информация на Катя Пеева - Гърция

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени