Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4,2 млрд лева е фискалният резерв в края на март

Снимка: Архив

4 милиарда и 200 милиона лева е фискалният резерв към края на март, съобщиха от Министерството на финансите. Европейската комисия възстанови 800-те милиона лева, които през февруари бяха платени от резерва на селскостопанските производители. През първото тримесечие най-много пари в хазната са влезли от данъци - повече от 5 милиарда лева. Почти 1,8 милиарда лева са се влели в бюджета от ДДС през първите три месеца на годината.

Ведомството е публикувало и данни за бюджетите на общините. От януари до март 111 местни администрации са забавили парите, които дължат, показват данните. Въпреки това, те са станали по-стриктни и просрочените им задължения са 156 милиона лева - с 40 милиона лева по-малко от миналата година.

От цялата страна, само в област Ямбол няма просрочени задължения към края на март, показват данните. Значително по-изрядни, в сравнение с миналата година, са станали Столичната община, Смолян Пазарджик, Търговище и Хасково. Увеличение на дълговете обаче финансовото ведомство отчита в общините Кърджали, Габрово, Добрич и Пловдив.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени