Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилем-Александър е новият крал на Холандия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

При безпрецедентни мерки за сигурност в Амстердам се проведе церемонията по възкачване на престола на най-големия син на кралица Беатрикс Вилем-Александър

Кралица Беатрикс подписа документа за своята абдикация в кралския дворец, по силата на който от този момент като коронована глава на Кралство Холандия на престола сяда най-големият й син - принц Вилем-Александър. В документа за абдикация името на новия крал е изписано с големи оранжеви букви.

Крал Вилем Александър в пищно пурпурно наметало и кралица Максима във великолепна рокля в кралско синьо тържествено се насочиха към началото на церемонията, свързана с полагане на клетвата. Кралят се закле да спазва Конституцията в присъствието на членовете на двете камари на парламента.

На церемонията по интронизацията ще бъдат представители на европейските монархии, сред които британският принц Чарлс със съпругата си Камила, испанският принц Фелипе със съпругата си Летисия, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, членове на монархиите от Йордания, Япония, Тайлант, Катар и Саудитска арабия и други видни личности. 12 800 полицаи бдят за реда и сигурността и за провеждането на церемонията.

Вилем-Александър е наймладият крал в Европа и първият крал на Холандия за последните 123 години.

В прощалното си слово вчера кралица Беатрикс каза, че е взела мъдро и правилно решение и смята, че отговорността за управлението на страната трябва да поеме младото поколение. Изрази сигурност и убеждение, че най-големият й син е добре подготвен да седне на трона и заедно със съпругата си Максима ще служат с отдаденост, мъдрост и ще бдят над интересите на кралството.

По публикацията работи: Лилия Любенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени