Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Днес в Министерския съвет безпрецедентна обща пресконференция във връзка с разпространяването на последните скандални аудиозаписи ще дадат премиерът Марин Райков, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Петя Първанова, пише Дума. Версиите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за това кой е потенциалният заподозрян за записа се оказаха коренно различни. Борисов заяви, че не подозира Мирослав Найденов, докато Цветанов посочи за виновник именно бившия земеделски министър, отбелязва Дума.

Очаква се участниците в записания разговор - Борисов, Найденов и Николай Кокинов - да бъдат привикани на разпит във Върховната касационна прокуратура, допълва Земя.

Николай Кокинов може да загуби 60 000 лв., ако Висшият съдебен съвет реши, че вече бившият градски прокурор на София е уронил престижа на магистратурата, отбелязва 24 часа. Засега Кокинов остава редови магистрат, след като съветът не прие втората му оставка. Ако бъде изгонен, той няма да получи посочената сума, която му се полага по закон като еднократно обезщетение при напускане.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене на вътрешния пазар са двете основни притеснения на мениджърите в промишлеността. Това сочат данните на Националния статистически институт за бизнес климата през април, цитирани от Капитал Дейли.

Предстои сериозно увеличение на такса смет, алармира Труд. Поскъпването ще дойде от такса, събирана за всеки тон боклук, изхвърлян на бунище. В следващите 7 години плащането ще се увеличи над 6 пъти, предвижда проект на наредба на екоминистерството. Изходът е кметствата да рециклират повече боклуци за сметка на изхвърляните на сметищата.

Хората може да си получат авансово пари от данъка върху лихвите, твърдят адвокати, цитирани от Стандарт. Става въпрос за налог върху авансово изплащан доход от депозити, сключени преди 1-ви януари 2013-а г.

Трима маскирани мъже, въоръжени с автомати и пистолети, нападнаха двойка бизнесмени в столичния квартал "Витоша", пише Монитор. Предполага се, че автомобилът на нападателите е бил скрит в клетка на подземния паркинг, където е извършено нападението. Повод за тези съмнения е фактът, че патронът на една от клетките е бил сменен, без знанието на собственичката му.

Агенцията за социално подпомагане е разкрила денонощен спешен телефон за хора, нуждаещи се от спешна закрила по време на празниците около Великден, съобщава Новинар. Номерът е 0887 864 511. Разработена е и процедура за подпомагане на деца в риск.

550 000 хиляди българи ще пътуват по време на предстоящите празници, отбелязва Преса. За чужбина се очаква да заминат 180 000 души. Българинът ще изхарчи за почивните дни средно 600 лв. - с 50 повече в сравнение с миналия Великден.

В същото време от КАТ предупредиха, че трафикът по пътищата ще бъде тежък, а ремонти и ограничения допълнително ще опъват нервите на шофьорите, пише Сега.

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени