Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на МФ и НАП са получили 170 млн. лева бонуси при кабинета "Борисов"

Снимка: БГНЕС

170 милиона лева бонуси са получили по времето на кабинета "Борисов" служителите на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите. От финансовото ведомство потвърдиха разпространената днес информация. Според данните през 2009-а година около 600 служители на министерството са получавали средно по 820 лева на месец върху заплатата си.

Между 600 и 800 лева са били месечните бонуси на служителите на Министерството на финансите за последните 3 години, показва справката. В Националната агенция за приходите през 2009-а година 8000 от служителите са взели допълнително над 47 милиона лева - или бонус от над 5000 лева на човек за година. През следващите години са раздадени последователно 35 и 42 милиона лева, а през 2012-а сумите са по-малки - около 25 милиона. Всяка година НАП е отделяла над 3 000 000 лева за работно облекло на служителите си. Т.е. те са разполагали средно с 400 лева на месец, за да изглеждат представително.

Обществото се впечатлява от парите над заплатите не за първи път. През 2011-а година бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена, защото сама си беше определила бонус от 48 000 лева за половин година.

В данните не се споменава точно колко бонуси са взели бившият финансов министър Симеон Дянков, изпълнителният директор на НАП през последните три години Красимир Стефанов и техните заместници, защото това би било разкриване на лични данни.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени