Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК поиска от Холандия да промени закон отпреди повече от 50 години

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия поиска от Холандия да промени закон отпреди повече от 50 години, който дава данъчни привилегии на публичните компании. Властите в Хага трябва да реагират до месец, иначе рискуват разследване за незаконна държавна помощ.

Спорното законодателство датира още от 1956-а година и освобождава от корпоративен данък редица публични компании – сред тях са най-голямото пристанище в Европа – порт Ротердам, летището в Маастрихт, различни агенции за развитие и дори едно казино.

След като от години получава оплаквания за нарушаване на принципа за свободна конкуренция, днес Европейската комисия обяви, че официално призовава Холандия да прекрати тази данъчна практика, която дава предимство на определени фирми и по този начин нарушава правилата на единния пазар. В противен случай може да започне разследване за нерегламентирана държавна помощ, предупреди Комисията.

Случаят се очаква да предизвика вълнения в следващите месеци и години заради особените си правни и финансови аспекти. От една страна – това данъчно изключение в Холандия датира отпреди сключването на договора от Рим и е било прието като съществуващо при присъединяването на страната към Евросъюза – което прави най-малкото спорна тезата за неспазване на европейското законодателство. От друга – ако все пак Комисията реши, че има неправомерна държавна помощ, която трябва да бъде възстановена, се очаква тя да бъде с астрономически размери, предвид огромните обороти на тези компании, и продължителното време, в което те не са плащали корпоративен данък.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени